Офіційний сайт Свалявської райдержадміністрацї та районної ради.
 
 0 (3133) 2-12-48, 2-12-64  
   
     Четвер, 23 Листопад 2017 р. Головна   /   Зворотній зв'язок   /   Пошук по сайту    
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




 

14 листопада – Всесвітній день діабету.

Світова спільнота привертає особливу увагу до проблеми цукрового діабету як до хвороби, що відноситься до найбільш поширених неінфекційних захворювань, чим викликає стурбованість спеціалістів у всьому світі.   Сьогодні я б хотіла знову нагадати основні симптоми цього захворювання та звернути вашу увагу на деякі принципи харчування при діабеті. Основні ознаки цієї недуги: сухість в роті, спрага, часте сечовипускання, свербіж шкіри,   втрата ваги, погіршення гостроти зору, розлад уваги,   швидка втомлюваність, загальна слабкість, відчуття постійного голоду.
Коли хворий вперше дізнається про наявність у нього цукрового діабету, його психологічний стан проходить декілька фаз: спочатку – розгубленість, образа і обурення: ‘’ Чому я? ‘’, потім – депресія, заперечення наявності захворювання і необхідність лікувати його, і тільки пізніше розуміє , що з цим можна жити, оскільки є хвороби набагато страшніші від цукрового діабету. Причому жити повноцінно і достойно, та для цього необхідно кардинально змінити образ життя, спланувати і узгодити харчування, лікування, роботу та відпочинок. Цукровий діабет на сьогодні не можна вилікувати, але ним можливо добре керувати. Можна навести багато прикладів, коли при правильному ставленні до свого стану хворі з діабетом живуть повноцінним життям. Це, наприклад, відомий балетний імпресаріо Сергій Дягілев, що створив трупу „Російські балети Дягілева” в Парижі; знаменитий співак Федір Шаляпін;   автор відомих на весь світ „Зоряних воєн” Джордж Лукас та багато відомих спортсменів. Успіхи цих людей були би неможливими без організації правильного харчування. Вчення про дієтотерапію цукрового діабету пройшло довгий шлях пошуків, відкриттів, розчарувань та помилкових суджень.
Їжа – це основне джерело енергії для організму. Фізичне і психічне здоров’я людини багато в чому залежить від того, що ми їмо, коли і як. Правильне харчування допоможе знизити вагу, покращить рівень глюкози в крові, нормалізує рівень холестерину в крові. Ви зможете підтримувати в хорошому стані серце і судини. Ось декілька основних правил харчування для хворих з цукровим діабетом. Харчування повинно бути повноцінним і збалансованим по складу основних харчових речовин, а саме білків, жирів та вуглеводів. Співвідношення останніх від добової потреби кілокалорій повинно складати: білки – близько 20%, жири – 30%, вуглеводи – 50%. Важливим є поступлення в організм вітамінів, мікроелементів   та мінералів. Дефіцит останніх призводить до зниження захисних сил організму. Строгий контроль вмісту в харчовому раціоні вуглеводів, їх кількості та якості. Потрібно обмежити вуглеводи, що легко засвоюються, а саме: цукор, солодкі напої, кондитерські вироби, цукерки, варення, тощо. При цьому можливий прийом продуктів, що повільно засвоюються і містять так званий «довгий» цукор. Великим вмістом крохмалу відрізняються картопля, зерна пшениці, ячменю, жита, рису, кукурудзи. Необхідно збільшити вміст харчових волокон, які сповільнюють всмоктування глюкози із кишківника. Різні підходи до дієтотерапії   при цукровому діабеті І та ІІ типів та індивідуальний розрахунок добової енергоцінності. При І типі необхідно підраховувати кількість вуглеводів для правильного розрахунку дози інсуліну. При ІІ типі принципове значення мають 2 моменти: це нормалізація рівня цукру в крові, для чого необхідно контролювати прийом вуглеводів, які його підвищують та нормалізація ваги, для чого слід зменшити калорійність харчового раціону та підвищити фізичну активність. Харчування повинне бути різноманітним і включати в себе продукти як тваринного, так і рослинного походжень. Дотримання режиму прийому їжі протягом дня. Її слід приймати   4–6 разів на день (сніданок, обід, вечеря та 1–2 перекуси) в один і той же час з відносно рівномірним розподілом вуглеводів, що сприяє їх більш рівномірному всмоктуванню із кишківника та попереджує різкі коливання рівня цукру в крові. Розподіл калорійності (енергоцінності) раціону по прийомам їжі. Наприклад, при п’ятиразовому прийомі їжі розподіл добової енергоцінності проводиться таким чином: 1-й сніданок – 25%, 2-й сніданок – 15%, обід – 30%, 1-а вечеря – 20%, 2-а вечеря – 10%. Універсальної дієти для всіх хворих цукровим діабетом не існує. Лікувальне харчування при цьому захворюванні будується залежно від типу діабету, важкості протікання і наявності супутніх хвороб та ускладнень.
Хворі з цукровим діабетом повинні знати основні принципи дієти і дотримуватися їх все життя. Ще раз хотілося б зазначити, що дієта при цукровому діабеті – це не жорсткі обмеження, а свідомий вибір меню і постійний контроль відповідності кількості вуглеводів цукрознижуючій терапії. Дотримуватися дієти не важко. Основне – захотіти допомогти своєму організму справлятися з таким недугом, як цукровий діабет.

Яна ГАФИНЕЦЬ, ендокринолог Свалявської ЦРЛ.

 
© 2017 Свалявська райдержадміністрація та районна рада
89300, м.Свалява, пл. Головна, 1, тел. 0 (3133) 2-12-48, 2-12-64, info@svalyava-vlada.gov.ua
Розробка сайту - CrafIT.com